Sten Sandell

VERTIKALAKUSTIK MED HORISONTELL PROSODI

Sten Sandells musik/texter/bilder befinner sig stĂ€ndigt i ett grĂ€nsland eller i en brytningspunkt. Han beskriver hur viktigt det Ă€r att alltid kunna byta riktning, att vĂ€lja en ny vĂ€g i musiken – skapa oförutsedda uttryck i ögonblicket. Samtidigt uppfattar jag hans verk och framföranden som fullĂ€ndat kontrollerade, en behĂ€rskning av ögonblickets dramaturgi och likasĂ„ en knivskarp utmejsling av detaljer. Hans forskning och praktik visar pĂ„ att kombinationer av oförutsedda beslut och olika vĂ€gval, av performativ text och diskursiv konst, kan skapa en samlad logik, nytt sammanhang.

Anna Lindal, Redaktionskommittén

Biografi

Sten Sandell Àr kompositör, musiker och producent. Filosofie doktor i konstnÀrlig gestaltning i musikalisk gestaltning och interpretation, Göteborgs universitet, 2013. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien i Sverige.

Sammanfattning av expositionen: Fri improviserad musik ger mig som musiker möjligheten att byta riktning nÀrsomhelst. Den fria improviserade musiken Àr den enda musikform dÀr jag helt kan Àndra mitt sÀtt att spela beroende pÄ karaktÀren pÄ rummet eller platsen som jag befinner mig i. Rummet blir en medspelare som jag antingen kan gÄ med eller emot. I mitt projekt undersöker jag olika sÀtt att utforska och klargöra hur byte av riktning i fri improvisation kan utföras och hur rumsliga och andra förutsÀttningar pÄverkar hur musiken framförs. KaraktÀren pÄ improvisationsmusiken som jag undersöker Àr extremt dialogorienterad, dÀr aktion och reaktion i kommunikationen i rummet spelar en vital roll i processen. Vad jag skulle vilja prova och ÄskÄdliggöra Àr hur ett ljudsprÄk som helt baseras pÄ deltagarens sensibilitet kan formas, dvs ett sprÄk som helt och hÄllet bestÄr av lyssnandet och spelandet av en person i ett specifikt rum. Den klingande bildprocessen som blir en lÀnk till till den narrativa texten. Genom anvÀndandet av ljud, text och bild och alla deras blandade former och hÀmta ur mina erfarenheter som musiker och kompositör sÄ hoppas jag att det blir möjligt för er att följa den hÀr krÄngliga vÀgen mot nÄgonting.