VIS OPEN CALL #13 (AVSLUTAD)

VIS nummer 13 har tema Brieftopi. Redaktör för numret Àr Behzad Khosravi Noori. Open call pÄgick mellan 8 april och 27 maj 2024.

Utlysningen till att att medverka i VIS nummer 13 Àr avslutad. Deadline för expositionsförslag var 27 maj 2024.

VIS NUMMER 13, TEMA: BRIEFTOPI

Det 13:e numret av VIS söker expositioner inom konstnĂ€rlig forskning som riktar in sig pĂ„ utforskandet av förestĂ€llda vĂ€rldar – en flyktig men Ă€ndĂ„ förhoppningsfull blick in i en fantasifull framtid, en hastig syn av en möjlig framtid inom rĂ€ckhĂ„ll, en tillfĂ€llig utopi, en brieftopi.

Framtidens politik Ă€r djupt förknippad med dagens socioekonomiska, kulturella och miljömĂ€ssiga landskap. NĂ€r samhĂ€llen brottas med komplexa utmaningar som krig, ockupationer, klimatförĂ€ndringar, hastig teknisk utveckling, ojĂ€mlikhet och geopolitiska spĂ€nningar, formar dagens beslut morgondagens kurs – politiken för framtidsvisionen om den sorts vĂ€rld vi vill leva i. KonstnĂ€rlig forskning kan fördjupa sig i dessa politiska landskap och erbjuda insikter och alternativa visioner för en mer rĂ€ttvis och hĂ„llbar framtid.

I det kommande numret av VIS introducerar vi termen brieftopi â€“ myntad av Behzad Khosravi Noori – som en spekulativ konstnĂ€rlig forskningsmetod om framtiden.

Brieftopi representerar ett tillfÀlligt utbrott av fantasifullt tÀnkande som sker i nuet. HÀr förenar konstnÀrliga forskare sina konstnÀrliga idéer med tankar om hur vÀrlden kan förÀndras i framtiden. Det Àr ett kort ögonblick av flykt frÄn verkligheten för att förestÀlla sig en möjlig framtid dÀr vi kan navigera.

En brieftopi Ă€r inte en frĂ„nkopplad vĂ€rld, avskild frĂ„n den framtida politikens verklighet. Den Ă€r ett kort intermezzo dĂ€r vĂ„ra sinnen ger sig ut pĂ„ en imaginĂ€r resa, vĂ€ver samman den verkliga vĂ€rldens struktur och samtidigt tillfĂ€lligt överskrider sina grĂ€nser för att förestĂ€lla sig framtiden. Brieftopi, med sitt utopiska begĂ€r, försöker anvĂ€nda konsten som en pĂ„minnelse om en möjlig framtid och politiken som omger den. Genom att stĂ€lla frĂ„gan om huruvida konstnĂ€rlig forskning kan föreslĂ„ en metod för att utforska framtidsscenarier i nuet, bjuder vi in konstnĂ€rliga utövare att skapa expositioner om framtidens natur, de brieftopier som vi strĂ€var efter att skapa.

Redaktör för numret Àr Behzad Khosravi Noori. Open call pÄgÄr mellan 8 april och 27 maj 2024.

Expositionsförslagen kan vara pÄ svenska, norska, danska eller engelska. LÀs mer om hur ansöker hÀr nedan.

HUR SKICKAR JAG IN ETT FÖRSLAG PÅ EXPOSITION?

Nedan hittar du information kring hur du skickar in ett förslag. För ytterligare detaljer följer du denna lĂ€nk (engelska): VIS submission and editorial process DĂ€r hittar du Ă€ven svar pĂ„ vanliga frĂ„gor.

Registrera ett konto (full account) i databasen Research Catalogue. TĂ€nk pĂ„ att registreringen i sig kan ta ett par dagar. Skapa dĂ€refter en exposition med hjĂ€lp av RC:s egna publiceringsverktyg ("Create exposition"). Expositionen skickas dĂ€refter in till VIS portalsida i RC (via "submit for review" och dĂ€refter vĂ€lj "VIS, Nordic Journal for Artistic Research").

Expositionen kan vara i ett skisstadium, men fÄr givetvis Àven vara fÀrdigstÀlld. LÀmna kommentarer som förklarar din idé samt hur du tÀnkt utveckla och fÀrdigstÀlla expositionen. VÀljer redaktionskommittén ut ditt förslag har du ca 4-5 mÄnader pÄ dig att fÀrdigstÀlla expositionen. Utvalda expositioner skickas vidare till extern peer-revieware.

Redaktionskommittén vÀljer ut 7 förslag till varje nummer av VIS.

Obs! DÄ vi fÄr in ett stort antal expositionsförslag har redaktionskommittén tyvÀrr inte möjlighet att ge feedback till avvisade bidrag.

FrÄgor skickas till:
visjournal@uniarts.se

CHECKLISTA FÖR EXPOSITION

 1. NĂ€r du valt redigeringsverktyg i Research Catalogue blir du ombedd att fylla i information kring din exposition. Du mĂ„ste fylla i: Title (titel pĂ„ exposition), Abstract (sammanfattning som kortfattat förklarar vad din exposition handlar om: vad, varför, hur. Inkludera Ă€ven en engelsk sammanfattning om expositionssprĂ„ket Ă€r pĂ„ svenska, norska eller danska), Copyright (ditt för- och efternamn), Language (sprĂ„k), Affiliation (namn pĂ„ universitet/högskola/organisation, alternativt stad/land du studerar eller arbetar i), Keywords (nĂ„gra nyckelord som beskriver forskningen samt det konstnĂ€rliga fĂ€ltet du ingĂ„r i). External link Ă€r valfritt, hĂ€r kan du exemplevis lĂ€gga in en lĂ€nk till din hemsida/portfolio.
 2. VÀl inne i redigeringsverktyget bekriver du den konstnÀrliga forskningen, hur den konstnÀrliga forskningen kommer att framstÀllas och hur expositionen kommer att anvÀnda sig av Research Catalogue som publiceringsplattform. Det rekommenderas att expositionsskissen utvecklas layoutmÀssigt och inte endast innehÄller en text. Du kan fylla expositionen med text, bilder, ljud, video, bildspel och pdf:er.
 3. Inkludera en CV med kontaktuppgifter i expositionen.
 4. SprÄket kan vara pÄ svenska, norska, danska eller engelska.
 5. Din exposition fÄr inte ha publicerats tidigare. Har vissa delar av expositionen publicerats tidigare mÄste dessa beskrivas, och du mÄste Àven lyfta fram pÄ vilket sÀtt din exposition kommer att skilja sig frÄn tidigare publikationer.
 6. Copyright: TÀnk pÄ att du sjÀlv ska Àga all material som laddas upp i expositionen.

Rekommendationer:

 • AnvĂ€nd Chicago som referenssystem.
 • Kontrollera att alla lĂ€nkar fungerar, externa lĂ€nkar ska öppnas i nytt fönster
 • Testkör expositionen i olika webblĂ€sare – expositionen kan se olika ut!

Licens
Samtliga expositioner ska anvĂ€nda sig av Creative Common licensen CC BY-NC-ND. LĂ€s mer. Videomaterial, ljudfiler, text och bilder kan – om nödvĂ€ndigt – anvĂ€nda en annan CC licens.

Arvode och kostnad
VIS betalar inte ut arvode till författare för deras arbete med expositionerna. Peer-review och publicering tÀcks helt av VIS och Àr kostnadsfria för deltagande författare.

REDAKTIONSKOMMITTÉN TAR HÄNSYN TILL FÖLJANDE NÄR FÖRSLAG VÄLJS UT:

 1. Hur vÀl expositionen relaterar till numrets tema
 2. Generell kvalité och relevans för den konstnÀrliga forskningen
 3. Om expositionen utgÄr frÄn konstnÀrlig praxis och bidrar till vidare/ny kunskap och forskning
 4. Om expositionen bidrar till insikt, kunskap och medvetenhet om metoder, etik och kontext i konstnÀrliga processer
 5. Om expositionen Ă€r vĂ€sentlig/intressant för bĂ„de dem inom fĂ€ltet konstnĂ€rlig forskning – och utanför.

REGISTRERING I RESEARCH CATALOGUE

Den internationella och flermediala databasen Research Catalogue (RC) Àr en öppen och offentlig sökbar databas som publicerar och arkiverar konstnÀrlig forskning. Den anvÀnds av högskolor, universitet och organisationer inom de konstnÀrliga fÀlten.

Alla som ska medverka i VIS registrerar ett konto i RC. Peer-revieware skapar ett ”basic account” för att kunna tilldelas en exposition. Ett ”full account” krĂ€vs för att kunna skapa en exposition. Det Ă€r helt kostnadsfritt att anvĂ€nda RC.

Observera att det inte gĂ„r att medverka i VIS utan att ha en koppling till RC. Vill du medverka, anvĂ€nder du RC-guiden nedan för att skapa en exposition. Det finns Ă€ven kortare kurser som ges ut av vissa av RC:s institutionella medlemmar (se lista över samtliga medlemmar hĂ€r.) Som registrerad anvĂ€ndare kan du bjuda in medverkande forskare och formgivare till din exposition. Alla som medverkar mĂ„ste ha registrerat ett konto.

Registrera dig i RC

NĂ€r du har ett uppgraderat medlemskap (“full account”) i Research Catalogue kommer det pĂ„ din profilsida finnas en knapp “Create exposition”. NĂ€r du klickar pĂ„ knappen vĂ€ljer du “Editor type” (redigeringsverktyg). VĂ€lj mellan graphical, block eller text based. Det Ă€r tre typer av redigeringsverktyg med olika sĂ€tt att skapa en exposition. LĂ€s om skillnaderna hĂ€r.

NÀr du valt redigeringsverktyg ombeds du att i steg 1 att fylla i kort fakta om din exposition för att i steg 2 skapa sjÀlva expositionen. Nedan hittar du instruktioner.

Instruktioner

Video-guide

PEER-REVIEW-PROCESSEN

Inför varje nytt nummer gÄr redaktionskommittén ut med ett open call. Av de förslag som skickas in vÀljs 7 expositioner.

De expositioner som gĂ„r vidare genomgĂ„r en redaktionell peer-review innan de skickas vidare till extern peer-reviewer. Peer-review-processen tar ca 2 mĂ„nader och Ă€r delvis dialogbaserad. I den dialogbaserade peer-review-processen fokuserar vi pĂ„ diskussion, samarbete och utveckling – och tar dĂ€rmed avstĂ„nd frĂ„n den traditionella enkel- eller dubbelblinda referentgranskningen som Ă€r vanlig inom vetenskaplig forskning. Efter peer-review-processen ges tid till att utveckla expositionen vidare. Expositionen kommer att korrekturlĂ€sas innan publicering. LĂ€s mer om peer-review-processen hĂ€r: VIS – the Editorial Process.

VI SÖKER NYA PEER-REVIEWARE!

VIS vill utforska nya idéer om peer-review inom konstnÀrlig forskning. Redaktionen intresserar sig sÀrskilt för modeller som kombinerar en noggrann bedömning med en modell för samarbete och utveckling av sjÀlva projekten.

Som peer-revieware för VIS Àr du expert inom ditt eget omrÄde och har en gedigen kunskap om vad konstnÀrlig forskning innebÀr. Det Àr en stor fördel om du har erfarenhet av expositionsformatet i databasen Research Catalogue, alternativt erfarenhet av att referentgranska expositioner och artiklar i experimenterande och okonventionella format.

EN PEER-REVIEWARE FÖR VIS SKA:

 1. vara förankrad i fÀltet konstnÀrlig forskning.
 2. ha en förstĂ„else för och god inblick i den sĂ„ kallade ”nordiska modellen” av konstnĂ€rlig forskning.[1] Detta innebĂ€r i korthet att forskningen Ă€r nĂ€ra knuten till Ă€mnesutveckling och konstnĂ€rlig utbildning och att den sĂ€tter den konstnĂ€rliga praktiken i första rummet.
 3. ha en god förmÄga att bedöma den konstnÀrliga kvaliteten samt lyfta fram den konstnÀrliga praktiken i en exposition.
 4. vara införstĂ„dd med en dialogbaserad peer review-process (kontakta visjournal@uniarts.se för information).
 5. ha god insyn i Research Catalogue, alternativt erfarenhet av att referentgranska expositioner och artiklar experimenterande och okonventionella format.
 6. vara noggrann med avseende pÄ kÀllor, referenser och koherens.

[1] Se James Elkins, ”Six Cultures of PhD” i Handbook for Artistic Research Education, red. Mick Wilson och Schelte van Ruiten, Share/ELIA 2013.

Är du en potentiell peer-revieware för VIS? Intresseförklaring och CV skickas till: visjournal@uniarts.se