VIS OPEN CALL #12

VIS nummer 12 har tema ”Contemporary Ar(t)chaeology – den konstnĂ€rliga forskningens och historiens levande död”. Redaktörer för numret Ă€r Behzad Khosravi Noori och Magnus BĂ€rtĂ„s. Open call pĂ„gĂ„r mellan 27 september och 30 november 2023.

Utlysningen till att att medverka i VIS nummer 12 Àr öppen! Skicka in ditt expositionsförslag senast 30 november 2023.

VIS NUMMER 12, TEMA: CONTEMPORARY AR(T)CHAEOLOGY – DEN KONSTNÄRLIGA FORSKNINGENS OCH HISTORIENS LEVANDE DÖD

Det 12:e numret av VIS inbjuder konstnĂ€rliga utövare frĂ„n alla omrĂ„den med intresse för historiografi. Vi söker utforskande av metoder, omtolkningar och omprövningar av vĂ„rt förflutna. Genom linsen av Contemporary Ar(t)chaeology – en sammansmĂ€ltning av konst och arkeologi  – vill vi visa hur konstnĂ€rlig forskning kan föreslĂ„ en alternativ metodik som kan utmana etablerade historiska berĂ€ttelser och erbjuda möjligheterna att förestĂ€lla sig det förgĂ„ngna pĂ„ ett nytt sĂ€tt.

Det förflutna, fyllt av otaliga berÀttelser och hÀndelser, Àr inte bara en statisk bakgrund; det förflutna Àr levande, har kopplingar till vÄr tid och pÄverkar vÄr framtid. KonstnÀrligt utforskande har en möjlighet att avslöja dolda fragment av historien, hÀndelser som framtrÀder ur skuggorna av konventionell förstÄelse.

Även om det förflutna kan te sig statiskt Ă€r det fullt av liv – en vandöd varelse som fĂ„r liv i vĂ„r nutid och drar upp linjerna för vĂ„r framtid. Denna Ă„terkomst handlar inte bara om de stora hĂ€ndelserna eller de dominerande berĂ€ttelserna, den handlar lika mycket om mikroberĂ€ttelserna – de berĂ€ttelser som av en eller annan anledning har hamnat i skuggan och gömts i vĂ„rt kollektiva medvetande. DĂ€rför bör vĂ„rt förhĂ„llningssĂ€tt till historien likna gĂ€stfrihet: att vĂ€lkomna dessa marginaliserade berĂ€ttelser, ge dem deras rĂ€ttmĂ€tiga utrymme i tidens gobelĂ€ng, och inse att de ocksĂ„ formar vĂ„r förstĂ„else av vĂ€rlden.

Till VIS #12 söker vi expositionsförslag som utforskar metoder, omtolkningar och omprövningar av vÄrt förflutna.

Redaktörer för numret Àr Behzad Khosravi Noori och Magnus BÀrtÄs. Open call pÄgÄr mellan 27 september och 30 november 2023.

Expositionsförslagen kan vara pÄ svenska, norska, danska eller engelska. LÀs mer om hur ansöker hÀr nedan.

HUR SKICKAR JAG IN ETT FÖRSLAG PÅ EXPOSITION?

Nedan hittar du information kring hur du skickar in ett förslag. För ytterligare detaljer följer du denna lÀnk (engelska): VIS submission and editorial process DÀr hittar du Àven svar pÄ vanliga frÄgor.

Registrera ett konto (full account) i databasen Research Catalogue. TÀnk pÄ att registreringen i sig kan ta ett par dagar. Skapa dÀrefter en exposition med hjÀlp av RC:s egna publiceringsverktyg ("Create exposition"). Expositionen skickas dÀrefter in till VIS portalsida i RC (via "submit for review" och dÀrefter vÀlj "VIS, Nordic Journal for Artistic Research").

Expositionen kan vara i ett skisstadium, men fÄr givetvis Àven vara fÀrdigstÀlld. LÀmna kommentarer som förklarar din idé samt hur du tÀnkt utveckla och fÀrdigstÀlla expositionen. VÀljer redaktionskommittén ut ditt förslag har du ca 4-5 mÄnader pÄ dig att fÀrdigstÀlla expositionen. Utvalda expositioner skickas vidare till extern peer-revieware.

Redaktionskommittén vÀljer ut 7 förslag till varje nummer av VIS.

Obs! DÄ vi fÄr in ett stort antal expositionsförslag har redaktionskommittén tyvÀrr inte möjlighet att ge feedback till avvisade bidrag.

FrÄgor skickas till:
visjournal@uniarts.se

CHECKLISTA FÖR EXPOSITION

 1. NÀr du valt redigeringsverktyg i Research Catalogue blir du ombedd att fylla i information kring din exposition. Du mÄste fylla i: Title (titel pÄ exposition), Abstract (sammanfattning som kortfattat förklarar vad din exposition handlar om: vad, varför, hur. Inkludera Àven en engelsk sammanfattning om expositionssprÄket Àr pÄ svenska, norska eller danska), Copyright (ditt för- och efternamn), Language (sprÄk), Affiliation (namn pÄ universitet/högskola/organisation, alternativt stad/land du studerar eller arbetar i), Keywords (nÄgra nyckelord som beskriver forskningen samt det konstnÀrliga fÀltet du ingÄr i). External link Àr valfritt, hÀr kan du exemplevis lÀgga in en lÀnk till din hemsida/portfolio.
 2. VÀl inne i redigeringsverktyget bekriver du den konstnÀrliga forskningen, hur den konstnÀrliga forskningen kommer att framstÀllas och hur expositionen kommer att anvÀnda sig av Research Catalogue som publiceringsplattform. Det rekommenderas att expositionsskissen utvecklas layoutmÀssigt och inte endast innehÄller en text. Du kan fylla expositionen med text, bilder, ljud, video, bildspel och pdf:er.
 3. Inkludera en CV med kontaktuppgifter i expositionen.
 4. SprÄket kan vara pÄ svenska, norska, danska eller engelska.
 5. Din exposition fÄr inte ha publicerats tidigare. Har vissa delar av expositionen publicerats tidigare mÄste dessa beskrivas, och du mÄste Àven lyfta fram pÄ vilket sÀtt din exposition kommer att skilja sig frÄn tidigare publikationer.
 6. Copyright: TÀnk pÄ att du sjÀlv ska Àga all material som laddas upp i expositionen.

Rekommendationer:

 • AnvĂ€nd Chicago som referenssystem.
 • Kontrollera att alla lĂ€nkar fungerar, externa lĂ€nkar ska öppnas i nytt fönster
 • Testkör expositionen i olika webblĂ€sare – expositionen kan se olika ut!

Licens
Samtliga expositioner ska anvĂ€nda sig av Creative Common licensen CC BY-NC-ND. LĂ€s mer. Videomaterial, ljudfiler, text och bilder kan – om nödvĂ€ndigt – anvĂ€nda en annan CC licens.

Arvode och kostnad
VIS betalar inte ut arvode till författare för deras arbete med expositionerna. Peer-review och publicering tÀcks helt av VIS och Àr kostnadsfria för deltagande författare.

REDAKTIONSKOMMITTÉN TAR HÄNSYN TILL FÖLJANDE NÄR FÖRSLAG VÄLJS UT:

 1. Hur vÀl expositionen relaterar till numrets tema
 2. Generell kvalité och relevans för den konstnÀrliga forskningen
 3. Om expositionen utgÄr frÄn konstnÀrlig praxis och bidrar till vidare/ny kunskap och forskning
 4. Om expositionen bidrar till insikt, kunskap och medvetenhet om metoder, etik och kontext i konstnÀrliga processer
 5. Om expositionen Ă€r vĂ€sentlig/intressant för bĂ„de dem inom fĂ€ltet konstnĂ€rlig forskning – och utanför.

REGISTRERING I RESEARCH CATALOGUE

Den internationella och flermediala databasen Research Catalogue (RC) Àr en öppen och offentlig sökbar databas som publicerar och arkiverar konstnÀrlig forskning. Den anvÀnds av högskolor, universitet och organisationer inom de konstnÀrliga fÀlten.

Alla som ska medverka i VIS registrerar ett konto i RC. Peer-revieware skapar ett ”basic account” för att kunna tilldelas en exposition. Ett ”full account” krĂ€vs för att kunna skapa en exposition. Det Ă€r helt kostnadsfritt att anvĂ€nda RC.

Observera att det inte gÄr att medverka i VIS utan att ha en koppling till RC. Vill du medverka, anvÀnder du RC-guiden nedan för att skapa en exposition. Det finns Àven kortare kurser som ges ut av vissa av RC:s institutionella medlemmar (se lista över samtliga medlemmar hÀr.) Som registrerad anvÀndare kan du bjuda in medverkande forskare och formgivare till din exposition. Alla som medverkar mÄste ha registrerat ett konto.

Registrera dig i RC

NĂ€r du har ett uppgraderat medlemskap (“full account”) i Research Catalogue kommer det pĂ„ din profilsida finnas en knapp “Create exposition”. NĂ€r du klickar pĂ„ knappen vĂ€ljer du “Editor type” (redigeringsverktyg). VĂ€lj mellan graphical, block eller text based. Det Ă€r tre typer av redigeringsverktyg med olika sĂ€tt att skapa en exposition. LĂ€s om skillnaderna hĂ€r.

NÀr du valt redigeringsverktyg ombeds du att i steg 1 att fylla i kort fakta om din exposition för att i steg 2 skapa sjÀlva expositionen. Nedan hittar du instruktioner.

Instruktioner

Video-guide

PEER-REVIEW-PROCESSEN

Inför varje nytt nummer gÄr redaktionskommittén ut med ett open call. Av de förslag som skickas in vÀljs 7 expositioner.

De expositioner som gĂ„r vidare genomgĂ„r en redaktionell peer-review innan de skickas vidare till extern peer-reviewer. Peer-review-processen tar ca 2 mĂ„nader och Ă€r delvis dialogbaserad. I den dialogbaserade peer-review-processen fokuserar vi pĂ„ diskussion, samarbete och utveckling – och tar dĂ€rmed avstĂ„nd frĂ„n den traditionella enkel- eller dubbelblinda referentgranskningen som Ă€r vanlig inom vetenskaplig forskning. Efter peer-review-processen ges tid till att utveckla expositionen vidare. Expositionen kommer att korrekturlĂ€sas innan publicering. LĂ€s mer om peer-review-processen hĂ€r: VIS – the Editorial Process.

VI SÖKER NYA PEER-REVIEWARE!

VIS vill utforska nya idéer om peer-review inom konstnÀrlig forskning. Redaktionen intresserar sig sÀrskilt för modeller som kombinerar en noggrann bedömning med en modell för samarbete och utveckling av sjÀlva projekten.

Som peer-revieware för VIS Àr du expert inom ditt eget omrÄde och har en gedigen kunskap om vad konstnÀrlig forskning innebÀr. Det Àr en stor fördel om du har erfarenhet av expositionsformatet i databasen Research Catalogue, alternativt erfarenhet av att referentgranska expositioner och artiklar i experimenterande och okonventionella format.

EN PEER-REVIEWARE FÖR VIS SKA:

 1. vara förankrad i fÀltet konstnÀrlig forskning.
 2. ha en förstĂ„else för och god inblick i den sĂ„ kallade ”nordiska modellen” av konstnĂ€rlig forskning.[1] Detta innebĂ€r i korthet att forskningen Ă€r nĂ€ra knuten till Ă€mnesutveckling och konstnĂ€rlig utbildning och att den sĂ€tter den konstnĂ€rliga praktiken i första rummet.
 3. ha en god förmÄga att bedöma den konstnÀrliga kvaliteten samt lyfta fram den konstnÀrliga praktiken i en exposition.
 4. vara införstÄdd med en dialogbaserad peer review-process (kontakta visjournal@uniarts.se för information).
 5. ha god insyn i Research Catalogue, alternativt erfarenhet av att referentgranska expositioner och artiklar experimenterande och okonventionella format.
 6. vara noggrann med avseende pÄ kÀllor, referenser och koherens.

[1] Se James Elkins, ”Six Cultures of PhD” i Handbook for Artistic Research Education, red. Mick Wilson och Schelte van Ruiten, Share/ELIA 2013.

Är du en potentiell peer-revieware för VIS? Intresseförklaring och CV skickas till: visjournal@uniarts.se