VIS #3 - TEMA: HISTORY NOW

Vis nummer 3, History Now, presenterar expositioner dÀr konstnÀrlig praktik framkallar och behandlar historiens manifestationer i nuet. I de Ätta bidragen finns olika försök att Äterskapa och omlÀsa det förflutna. HÀr ges möjligheter att om-tÀnka snarare an att Äteruppleva historien.

LĂ€s mer

MARIANNA CHRISTOFIDES

MELLANDAGAR

Generiska troper i skildringen av Balkan infrias genom att konflikter i regionen Ă„terkommande beskrivs som ”inplanterade” eller i geologisk-seismologiska ordalag.

LĂ€s mer
Bild
Bilde til MELLANDAGAR

Otto Ramstad

HÄRKOMST

Projektet Lineage (HÀrkomst) drar upp linjer mellan lÀrandepraktik för experimentell dans, somatiskt arbete och personlig "konstnÀrlig slÀktforskning".

LĂ€s mer
Bild
Bilde til HÄRKOMST

MAREIKE DOBEWALL

DEMMIN, LÅTA EN STAD LJUDA

Projektet Demmin – eine Stadt zum Klingen bringen (”Demmin – att lĂ„ta en stad ljuda”) undersöker den tyska staden Demmins historia och berĂ€ttelser genom att iscensĂ€tta en dialog mellan den lokala kören ”Peenechor” och platsen för Haus Demmin.

LĂ€s mer
Bild
DEMMIN, LÅTA EN STAD LJUDA

TINA CARLSSON

JAG VET HUR FOLKHEMMET LUKTAR

jag vet hur folkhemmet luktar Àr ett interdisciplinÀrt projekt som visar pÄ en mer komplex bild av det svenska folkhemmet Àn den idealisering av folkhemmet som i samtidens politiska klimat drivs av framförallt extremhögern med det populistiska och rasistiska Sverigedemokraterna (SD) i sp

LĂ€s mer
Bild
Bilde til JAG VET HUR FOLKHEMMET LUKTAR

BJÖRN LARSSON, CARL JOHAN ERIKSON

ALLVARLIG PERSONLIG ÖVERTYGELSE

I videoverket Allvarlig personlig övertygelse – om mĂ€tningar av samvetet möter vi tvĂ„ grupper av mĂ€nniskor som vid olika tillfĂ€llen intervjuats kring samvete och etik i relation till militĂ€rtjĂ€nstgöring.

LĂ€s mer
Bild
Bilde til ALLVARLIG PERSONLIG ÖVERTYGELSE

EIVIND BUENE

TELESKOPISK LYTTING

I samtidsmusikken er ideer om eksperimentering og innovasjon stadig i konfrontasjon med et sterkt historisk nĂŠrvĂŠr. Avleiringer fra historien finnes i instrumentene, institusjonene og fremfĂžringspraksisene i dette feltet.

LĂ€s mer
Bild
Bilde til TELESKOPISK LYTTING

BEHZAD KHOSRAVI NOORI

EN KRINGRESANDES LIV GENOM EN HÅLKAMERA

Mellan 1956 och 1968 tog fotografen Gholamreza Amirbegi en mÀngd bilder i sitt grannskap i sydvÀstra Teheran. DÄ hade staden just sett en stor tillströmning av arbetarklassinvandrare frÄn landets mindre kommuner.

LĂ€s mer
Bild
Bilde til EN KRINGRESANDES LIV GENOM EN HÅLKAMERA