VIS #13 – TEMA: Brieftopi

Nummer 13 av VIS med temat Brieftopi publicerades den 18 mars 2025. Numret innehåller sex expositioner som utforskar imaginära världar, och bjuder på flyktiga och hoppfulla glimtar av möjliga framtider, tillfälliga utopier: brieftopier. Redaktör är Behzad Khosravi Noori.

Framtidens politik är intimt förbunden med dagens socioekonomiska, kulturella, och miljömässiga landskap. Framtiden formas av de sätt på vilka våra samhällen idag försöker hantera komplexa utmaningar som krig, ockupationer, klimatförändring, snabb teknologisk utveckling, ojämlikhet, och geopolitiska spänningar. Bilden av vilken framtid som är eftersträvansvärd skapas av dem vars röster betyder mest, vars behov kommer först, och vars värden och syn på världen som har störst inflytande.  

Numret ”Brieftopi” utforskar dagens politiska landskap, och introducerar insikter och alternativa visioner om en rättvisare och mer hållbar framtid. 

Termen ”brieftopi” myntades av Behzad Khosravi Noori, som är redaktör för detta nummer av VIS, och betecknar en spekulativ konstnärlig forskningsmetod för att synliggöra möjliga framtider. 

En brieftopi är ett fritt tankeflöde som äger rum här och nu: den representerar ett kortvarigt ögonblick då konst och politik tvinnas samman och får en alternativ möjlig framtid att framträda – en tillfällig tillflyktsort från det verkliga, och något att sträva efter att förverkliga. 

De brieftopier som framträder i detta nummer av VIS är resultatet av olika konstnärliga tolkningar och utforskningar. De är inte några fantasivärldar som är avskilda från den framtida politikens realitet; de är kortvariga intermezzon, imaginära resor, som utgår från det verkliga, men som tillfälligt befriats från dess begränsningar att föreställa sig möjliga framtider. Brieftopi drivs av ett utopiskt begär men avfärdar samtidigt den platslöshet som kännetecknar det utopiska tänkandet. Ambitionen är att använda konst för att både påminna om en möjlig framtid och om den politik som denna framtid förutsätter. 

Monica Tusineans utforskande av industriella ruiner i det postkommunistiska Rumänien använder brieftopi som en metod för att återta och omdefiniera platser som är på väg att försvinna. Genom konstnärliga interventioner som befinner sig mellan bevarande och kommodifiering, använder hon brieftopi som ett redskap för att tillfälligt bryta med den kapitalistiska logik som styr urban förändring. Hennes konstnärliga och designorienterade forskningspraktik iscensätter ett utopiskt ögonblick – en alternativ framtid i vardande som gör motstånd mot historieglömska. Med sitt arbete synliggör hon en heteropi i behov av hjälp och visar på möjligheten till ett kollektivt, kulturellt återtagande.

Torben Körschkes använder fata morgana, en optisk illusion, som en metafor för brieftopi. I hans arbete utmanas nationalstatens territoriella och ideologiska stabilitet av imaginära geografier. Genom att skapa lager av myter, rörlighet, och rumslig förflyttning framhäver han identitetens och tillhörighetens flyktiga karaktär. I hans konstnärliga forskning framträder brieftopi som ett flyktigt men samtidigt kraftfullt mellanspel där olika platser, förflutna tider, och framtider tillfälligt sammanfaller och omkullkastar essentialistiska uppfattningar om platsen och jaget.  

Whyte&Zettergrens Galaxy Revolution är ett spekulativt rum där det förflutna, nuet, och framtiden skrivs om genom deltagarnas handlingar. I deras arbete, som äger rum på Island – ett land som är historiskt kopplat till utforskning av rymden – sätter de kolonialismens praktik och förutsättningar i relation till nutidens utforskande av utomjordiska platser. Samtidigt skapar de utrymme för såväl spekulativ, feministisk fiktion som afrofuturism. Deras brieftopi är ett interstellärt övningsområde där deltagarna tillsammans iscensätter alternativa framtider som utmanar etablerade uppfattningar om erövring och framsteg.

Hilde och Jon Hovland Honeruds fotografiska exposition är ett paradoxalt rum, som rymmer både kris och föreställningsförmåga, där rädsla för framtiden ställs i kontrast till ansvar för kommande generationer. Genom att reflektera över de existentiella svårigheterna att förbereda barn för ett liv i en värld i kris ställs frågan om optimism är möjlig utan bedrägeri Denna brieftopi är ett prekärt och samtidigt nödvändigt ögonblick, med potential att innesluta såväl framtidsvisioner som de motsägelser och osäkerheter som präglar nuet.

I Leonardo Barbieratos performativa utforskande framträder brieftopi inom ramarna för improvisationens och oförutsägbarhetens dynamik. I sina platsspecifika arbeten undersöker han hur avståendet från kontroll kan ge upphov till utopiska ögonblick, där mänskliga och icke-mänskliga delar av platsens ekosystem omskapar performancet. I det här sammanhanget är brieftopi en performativ händelse – ett upphävande av konstnärens avsikt som ger utrymme för ett spontant och avgörande möte med det oväntade, som erinrar om Walter Benjamins tanke på förstörelse som en väg till förnyelse. 

I Saniya Jafris exposition är maträtten Biryani en utgångspunkt för såväl kollektiva minnen som motstånd. Denna brieftopi är en kulinarisk kunskapsakt, där den gemensamma måltiden blir en väg till ny förståelse. Genom att ställa maträttens historiska, politiska, och personliga aspekter i relation till varandra skapar hon ett utopiskt ögonblick som motstår både kommodofiering och förlust. Den performativa presentationen av receptet är en konstnärlig forskningsmetod, där brieftopin materialiseras i ett samspel mellan förflutet, nutid, och möjliga framtider, som skapar utrymme för kulturell kontinuitet och gemenskap.


Behzad Khosravi Noori, redaktör för VIS #13

VIS Redaktionskommitté 2025: Behzad Khosravi Noori, Eliot Moleba, Gunhild Mathea Husvik-Olaussen, Tale Næss, Michael Duch och Mia Engberg (Magnus Bärtås och Cecilia Roos till och med december 2024).

 

Bild från expositionen “Galaxy Revolution – Rymdfärd som ett verktyg för omformning.” av Whyte&Zettergren, VIS #13.

 

Bild
""

Torben Körschkes

Fata Morgana. En essäresa

Fata Morgana. En essäresa undersöker det optiska fenomenet Fata Morgana och dess mytiska namne, Morgain Le Fay, som en tankefigur för att belysa transkulturella och transgeografiska relationer mellan landskap och identitet.

Läs mer
Bild
""

Hilde H Honerud, Jon H Honerud

Fotografi, temporalitet og å tenke om framtiden

Fotografiet har alltid vært tilbakeskuende; en gjenstand som reflekterer et forbigått, fotografisk øyeblikk. Men akkurat som det er betinget av temporær og materiell kontekst, er fotografiets essens – om den finnes – betinget av hvordan vi møter bildet.

Läs mer
Bild
""

Saniya Jafri

Den ultimata biryanin som förenar oss alla

Expositionen är en kort, ironisk kommentar kring den pågående nedbrytningen, kommersialiseringen och koloniseringen av mat och dess många dimensioner – recept, ingredienser, sammanhang – samt en reflektion över de territoriella definitioner som formar identitet.

Läs mer
Bild
""